Η αποστολή Artemis θα διερευνήσει σχηματισμούς που χρειάζονται ωκεανούς και τεκτονικές πλάκες για να σχηματιστούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η NASA ανακοίνωσε τις "προτεραιότητές" της για το επόμενο διάστημα, μία εκ των οποίων είναι το πρόγραμμα Artemis που σαν στόχο του έχει να εξερευνήσει μυστηριώδη αναχώματα στο φεγγάρι.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επέλεξε το όργανο με ονομασία Lunar Vulkan Imaging and Spectroscopy Explorer (Lunar-Vise) για να μελετήσει τους θόλους Gruithuisen στο φεγγάρι, οι οποίοι έχουν προβληματίσει τους επιστήμονες.
Οι θόλοι αυτοί φαίνεται να έχουν σχηματιστεί από ένα μάγμα πλούσιο σε πυρίτιο, παρόμοιο σε σύνθεση με τον γρανίτη. Οι επιστήμονες της NASA αναφέρουν πως τέτοιο σχηματισμοί χρειάζονται ωκεανούς και τεκτονικές πλάκες για να διαμορφωθούν στον δικό μας πλανήτη.
Χωρίς τα παραπάνω "βασικά προαπαιτούμενα" στη Σελήνη, οι επιστήμονες προβληματίζονται για το πώς αυτοί οι θόλοι σχηματίστηκαν και εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Το Lunar-Vise αποτελείται συνολικά από πέντε όργανα, δύο εκ των οποίων θα προσεδαφιστούν σταθερά, και τρία θα τοποθετηθούν σε ένα κινητό ρόβερ.
"Οι δύο νέες μελέτες μας θα ρίξουν φως σε σημαντικά ερωτήματα που σχετίζονται με το φεγγάρι", δήλωσε ο Joel Kearns της NASA.
"Η πρώτη θα μελετήσει τις γεωλογικές διεργασίες των πρώιμων πλανητικών σωμάτων που διατηρούνται στη Σελήνη, διερευνώντας το ηφαιστειακό τοπίο του δορυφόρου. Η δεύτερη μελέτη έχει να κάνει με τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος χαμηλής βαρύτητας και ακτινοβολίας του φεγγαριού σε μια ουσία που θα μεταφερθεί στην επιφάνεια". Η ουσία που θα μεταφερθεί, είναι ο ζυμομύκητας Saccharomyces cerevisiae (η γνωστή μαγειρική μαγιά).
Πρακτικά η NASA στοχεύει να υπολογίσει τον αντίκτυπο της ακτινοβολίας του διαστήματος στους έμβιους οργανισμούς που βρίσκονται για μεγάλες χρονικές περιόδους πέρα από τη Χαμηλή Γήινη Τροχιά και να ελέγξει τις βιολογικές αποκρίσεις του εκκολαπτόμενου ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae υπό αυτές τις συνθήκες.
Η NASA, ακριβώς λόγω των ομοιοτήτων του γενετικού υλικού του ζυμομύκητα με αυτό του ανθρώπου, πρόκειται να διερευνήσει εάν προκαλείται βλάβη στο DNA του μικροβίου ή αλλαγές στην ανάπτυξη και τη μεταβολική του δραστηριότητα.
Χρησιμοποιώντας τα όργανα του Lunar-Vise, οι ερευνητές ελπίζουν να αναλύσουν το σεληνιακό έδαφος στην κορυφή ενός εκ των θόλων κατά τη διάρκεια 10 ημερών της Γης (μία σεληνιακή ημέρα). Ελπίζουν ότι τα δεδομένα που θα συλλεχθούν από τα όργανα, θα μπορέσουν να λύσουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το πώς προέκυψαν αυτοί οι σεληνιακοί βραχώδεις σχηματισμοί. Παράλληλα, ελπίζουν πως τα ευρήματά τους, θα ανοίξουν το δρόμο για νέες ρομποτικές και επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.
Το πρόγραμμα Artemis σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι το 2025, στην αποστολή Artemis III, ενώ προγραμματίζεται να υπάρχουν ερευνητές μέχρι και τις αρχές του 2030, για περισσότερες μελέτες στο έδαφος του φεγγαριού.
Ο νυν πρόδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έχει συμφωνήσει να συνεχιστεί το αμερικανικό πρόγραμμα Artemis, που ξεκίνησε επί προεδρίας Τραμπ για να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη, το οποίο προοριζόταν να αποτελέσει προοίμιο για μια ακόμη πιο φιλόδοξη ανθρώπινη προσγείωση στον Άρη μελλοντικά.
Η NASA περίμενε την επίλυση μιας νομικής διαμάχης μεταξύ της SpaceX και της Blue Origin σχετικά με την ανάπτυξη ενός συστήματος προσεδάφισης ανθρώπων στη Σελήνη για να ανακοινώσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί χρόνος, και η αποστολή ανθρώπων στο φεγγάρι να προγραμματιστεί για το 2025.
Η αποστολή με την κωδική ονομασία Artemis 1, θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη χωρίς πλήρωμα, και θα επιστρέψει στη Γη μετά από ένα ταξίδι διάρκειας μεταξύ 26 και 42 ημερών. Αυτή τη φορά, στόχος της NASA είναι να μείνει στη Σελήνη, με τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας βάσεων τόσο σε σεληνιακή τροχιά όσο και στην επιφάνεια του δορυφόρου μας, στο μέλλον.
Σημειώνεται πως στην επανδρωμένη αποστολή προς το φεγγάρι θα βρίσκεται και Ιάπωνας αστροναύτης, σε μια ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, με τις δύο χώρες να έχουν κοινά πλάνα για τη "κατάκτηση" του Διαστήματος, έναντι των ανταγωνιστών τους.